Ga direct naar: Hoofdinhoud

Eindhoven op Hit The City: 3x Curatoren

Door Pernilla Ellens | 11 okt 2022
HTC Curatoren Banner

Hit the City is meer dan muziek: ook voor bijvoorbeeld queer educatie, spoken word en dans kun je terecht op het festival. Die variatie wordt vormgegeven door verschillende curatoren. We stellen drie Eindhovense curatoren aan je voor die een eigen avond programmeren op Hit the City. We spreken met Davy de Lepper, de oprichter van het platform Homohooligan, Carmen Verduyn, een van de organisatoren van Onuitgesproken, en Virgil Dey, Jessy Kemper en Roy Overdijk van collectief The Ruggeds.

Homohooligan

Zaterdag 22 oktober | Stroomhuis

HTC Homohooligan 2
Foto: Almicheal Fraay

Stel, we komen elkaar tegen aan de bar van Effenaar. Hoe zou je Homohooligan aan mij omschrijven?

Homohooligan is begonnen als social design project in samenwerking met Tante Netty. Ik werd door het bureau ingezet als designer om het solidariteitsgevoel voor de LHBTQIA+ community in Woensel West te versterken. Er waren pesterijen, geweld en andere vormen van homofobie vanwege een regenboogvlag die hing in de voortuin van een wijkbewoner. Als reactie heb ik toen protestsjaals gemaakt met daarop HOMOHOOLIGAN en statements die een gesprek opwekken. Ook maakten we een educatieve video voor de basisschool over queer thema's zoals identiteit en zelfexpressie. De boodschap van het project werd nationaal opgepikt, en voor ik het wist was ik sjaals aan het verkopen. Zo is het balletje gaan rollen, en nu is Homohooligan een merk geworden waar ik trots op ben.

Dat klinkt cool. Nu ben ik benieuwd naar Club Hooligan, de door jou gecureerde avond op Hit The City. Waarom moet ik echt komen?

De core van Homohooligan is queer educatie, dus dat vond ik belangrijk om mee te nemen in het nachtconcept. Club Hooligan is dan ook een educatieve clubavond met het thema ‘Designing Safe Spaces. Een club is vaak de eerste safe space waar queer jongeren gelijkgestemden kunnen ontmoeten, waar ze voor het eerst kunnen experimenteren met make-up en andere vormen van zelfexpressie. Helaas kan een club of feest ook een nare en oppervlakkige kant hebben. Daarom vind ik het belangrijk andere queer safe spaces in de spotlight te zetten en samen met hen een gesprek te voeren over hun visie en impact op de community, voordat we een drankje pakken en goed losgaan.

Als queer persoon schuur je in het leven ook tegen de massa aan, de locatie reflecteert die ervaring.
Davy de Lepper

Wat is er bijzonder aan de locatie waar jouw avond plaatsvindt?

Het Stroomhuis heeft een rijke historie als kraakpand, dat zich ondanks alle gentrificatie toch staande heeft weten te houden en zelfs wordt meegenomen in de toekomstplannen van de gebiedsontwikkeling in Eindhoven. Het is een mooi karaktervol pand, gerund door vrijwilligers. Ik vind het belangrijk dat Club Hooligan op een plek plaatsvindt die niet te gestroomlijnd is. Als queer persoon schuur je in het leven ook tegen de massa aan, de locatie reflecteert die ervaring.

HTC Homohooligan 4
Foto: Almicheal Fraay

Wat denk je dat Homohooligan voor de stad Eindhoven kan betekenen?

De queer scene in Eindhoven is niet heel groot, dat is voor mij persoonlijk een probleem. Ik voel mezelf vaak een buitenstaander in een reguliere gay bar. Ik wil met Club Hooligan een nieuw initiatief toevoegen, waar queer personen samenkomen en zowel kunnen leren als losgaan. Zulke initiatieven zijn er nog te weinig: in Eindhoven, maar ook in Nederland algemeen.

Wat is dan het verschil tussen zo’n reguliere gay bar en Club Hooligan?

Gay is een seksuele voorkeur, dus dat betekent dat je op mensen van hetzelfde geslacht valt. Queer is een state of mind, een gevoel van binnen. Queer betekent dat je je niet thuis voelt in de heterogene normen en waarden van de samenleving, en dat je je daartegen af wilt zetten. Club Hooligan voegt meer toe aan een reguliere stapavond, kijk maar naar de line-up. De bezoeker neemt deel aan een discussie over queer safe spaces, geniet van drag optredens en wordt door dj’s Tjuvstart, Red Bastard en Byron Yeates meegenomen in een rollercoaster van klassieke 90’s house, breakbeat, trance en techno. Club Hooligan is ook voor geïnteresseerden die queer willen ontdekken of begrijpen. Zo hoop ik met het evenement middels zichtbaarheid en educatie bij te dragen aan solidariteit voor de community. Door je te verstoppen komt die er niet.

Onuitgesproken

Vrijdag 21 oktober | The Student Hotel Eindhoven

HTC Onuitgesproken 4
Foto: Almicheal Fraay

Stel, we komen elkaar tegen aan de bar van Effenaar. Hoe zou je Onuitgesproken aan mij omschrijven?

Onuitgesproken is een collectief waar we podium geven aan poëzie zoals het nooit is. De ene keer programmeren we artiesten waarvan we denken, ‘deze zijn fucking vet en niet stoffig’, en de andere keer gaan we voor inhoudelijk iets experimentelers. Het is eigenlijk altijd wel rauw en eigenwijs en hilarisch en heel erg jong. Als mensen aan poëzie denken denken ze aan oude mannen die aan zo'n lectoraat staan, maar Onuitgesproken voelt meer alsof je thuis op de bank popcorn aan het eten bent terwijl je Fresh Prince of Bel Air aan het kijken bent en af en toe naar de tv roept ‘’Ja man..’’.

Vervolgens wil je mij uitnodigen voor de door Onuitgesproken gecureerde avond op Hit the City. Waarom moet ik echt komen?

Ik denk dat mensen de relaxte sfeer bij Onuitgesproken zo fijn vinden. Terence Machete de Lange begint de avond met gangster verhalen uit Tongelre, dat breekt lekker het ijs. De Onuitgesproken avondjes zijn hele gezellige events, je kan er met je vrienden heen en er wordt veel gelachen. Er komen veel mensen die niks per se met poëzie hebben maar Onuitgesproken wél heel leuk vinden. Het voelt een beetje als een Netflix en Chill avond waar je in de Netflix zit, haha.

Onuitgesproken voelt meer alsof je thuis op de bank popcorn aan het eten bent terwijl je Fresh Prince of Bel Air aan het kijken bent en af en toe naar de tv roept  ‘’Ja man...’’
Carmen Verduyn

Waar heb je op gelet bij het selecteren van de artiesten?

Alle artiesten op deze avond werken multidisciplinair of ze doen iets met muziek. Of ze nemen een instrument mee, of ze komen uit de muziekwereld, of vertegenwoordigen een bijzondere poëtische discipline. De gekozen artiesten experimenteren met hoe je muziek en melodie met poëzie kunt combineren zodat het ook nog eens leuk is voor het publiek, en zeker niet te braaf wordt. Het wordt een lekker experimentele en vreemde avond.

HTC Onuitgesproken 3
Foto: Almicheal Fraay

Wat is er bijzonder aan het Student Hotel Hotel waar jouw avond plaatsvindt?

In het Student Hotel hebben we ons allereerste editie ooit gedaan, 5 jaar geleden tijdens het EMOVES festival. Het is grappig dat we daar nu weer terug zijn, bijna op de dag van ons 5-jarig jubileum. De ruimte van The Student Hotel voelt vrij, mensen kunnen lekker op de trap zitten, op de tafels, op de kussentjes. Het lijkt alsof we per ongeluk met 20 kunstenaars in een huiskamer zitten te jammen. Mensen hebben geen vaste plek, en kunnen op hun eigen manier de avond volgen. Die vrijheid en intieme sfeer is voor ons belangrijk.

Hoe zie jij de link tussen poëzie en muziek? Aangezien Hit the city een muziekfestival is.

Mensen denken vaak dat het helemaal niks met elkaar te maken heeft, terwijl taal en muziek allebei stromen als water, als een melodische flow.  Zelfs als je geen muziek gebruikt in je voordracht, klinkt het als muziek. Maar we moedigen het wel aan als mensen willen rappen of een instrument willen spelen, omdat het een extra dimensie brengt. Soms nodigen we ook een singer-songwriter uit. Wat anderen zien als songtekst, zien wij als spoken word omdat de lyrics een combinatie zijn van poëzie en muziek. In alle gesproken taal zit muziek.

The Ruggeds

Zondag 23 oktober | The Student Hotel

HTC The Ruggeds 2
Foto: Almicheal Fraay

Stel, we komen elkaar tegen aan de bar van Effenaar. Hoe zou je The Ruggeds aan mij omschrijven?

The Ruggeds is eigenlijk een groep vrienden, die samenkomen door middel van dans. In 2005 zijn we onze crew begonnen. Met de crew zijn we competities gaan doen in de underground scene, dat begon op nationaal niveau en is uitgegroeid tot internationaal. Dansen is wat we elke dag doen, dus we zijn ook elke dag bezig met muziek. Het was ons een natuurlijke stap om zelf te gaan draaien voor vrienden en tijdens onze eigen events. Connect The Odds is de muzikale aftakking van The Ruggeds en is onder leiding van BoiBeige een collectief geworden waarin we allerlei kunstvormen en muzikanten bij elkaar brengen. We zijn naast crew ook DJ’s, evenementenorganisatoren, theatermakers en programmeurs.

Tof dat jullie zowel dansers als dj's zijn. Wat voor muziek draaien jullie zoal?

We zijn opgegroeid met funk, soul, house en hiphop dus dat is de basis. Inmiddels draaien we ook disco, feelgood classics en afrobeat. Alles wat mensen aan het dansen zet. We zijn zelf dansers dus alles wat we draaien is waar we zelf graag op dansen. We willen onze smaak heel graag delen met andere mensen. 

Het event is een extra platform voor The Ruggeds, waar we de talenten van de artiesten uit onze scene kunnen delen. 
Roy Overdijk

Wat kunnen we verwachten van The Ruggeds op Hit the City?

Het event is een extra platform voor The Ruggeds, waar we de talenten van de artiesten uit onze scene kunnen delen. Alle Eindhovenaren en iedereen daarbuiten zouden deze artiesten moeten leren kennen. De programmering is een combinatie van beginnende en bevestigde acts. Zo hebben we een van de beste house dansers ter wereld Alesya Dobysh , die een stuk laat zien in samenwerking met een producer Max Frimout. ​​Soul-en funkzanger Steve Smits gaat een medley zingen van de jaren 80 tot nu. Het wordt een super dansbare feelgood avond.

HTC The Ruggeds 4
Foto: Almicheal Fraay

Dat klinkt cool. Maar er is ook iets leuks in het Stroomhuis op die avond. Waarom moet ik echt naar jullie event komen?

Omdat je iets gaat ervaren wat je niet elke dag ziet en hoort. Je kan bij ons artiesten ontdekken van hoog niveau, die je niet zo snel ergens anders in de buurt tegenkomt.  Daarnaast hebben we ook een unieke aanpak in vergelijking met andere feestjes, omdat we ook dans erbij betrekken. De avond wordt geleid door muziek maar je gaat ook dansperformances zien van hoge kwaliteit, in de stijlen house dance, contemporary en break.

Wat denk je dat The Ruggeds voor de stad Eindhoven kan betekenen?

We doen iets terug voor de cultuur in de stad en de andere communities. Zo organiseerde we het volledig gratis drukbezochte festival Jams & Gems, een cadeautje voor de stad. We zijn heel goed in het samenbrengen van mensen en bruggen bouwen. In onze carrière hebben we al veel gezien en meegemaakt, we hebben meer dan 200 danscompetities gewonnen en zijn wereldkampioen Bboy geweest. Daardoor hebben connecties over de hele wereld en internationaal aanzien. Ondanks dat het een kleine stad is, haalt The Ruggeds wel een internationale feel naar Eindhoven. 

Crowdsurfen bij je nieuwe favoriete band, tot diep in de nacht dansen op elektronische muziek en genieten van de meest diverse concerten: Hit the City komt er bijna aan! Van 21 tot en met 23 oktober struin je door de binnenstad van Eindhoven en ontdek je op de tofste plekjes de nieuwste artiesten: helemaal gratis en voor niets. Het diverse programma heeft maar één gemene deler: alles op de line-up is van nu.

Plan je bezoek

Timesquare is een gratis app waarin je alle deelnemende artiesten, curatoren, locaties en timetables vindt van het driedaagse muziekfestival.  

Hit The City in één overzicht

Contact

Dommelstraat 25611 CK Eindhoven

info@effenaar.nl+31 (0)40 311 83 12