Ga direct naar: Hoofdinhoud

Check de toffe immersieve projecten van Hiigo, De Toegift en Julia Sabaté

Door Guido Segers en Roeline Machiels | 15 jan 2024
Effenaar Lab Hiigo
Foto: Willem Wouterse | Hiigo op DDW 2023

Want to read this article in English? Hit this link!

Wat is de toekomst van muziekbeleving? Met die vraag houdt het Effenaar Lab-programma Hybrid Music Vibes zich bezig. Binnen het programma Hybrid Music Vibes krijgen artiesten de kans om kennis te maken met nieuwe technologieën en gaan ze op zoek naar innovatieve ideeën, nieuwe geluiden en grensverleggende ervaringen. Welke technische mogelijkheden zijn er en hoe kunnen deze hun kunst versterken?

In maart 2023 is de tweede editie van Hybrid Music Vibes van start gegaan. Door middel van inspirerende kennissessies met experts verkende de groep talenten de toekomst van muziek en beleving. Met de opgedane kennis hebben zij een eigen concept ontwikkeld, waarvan er uiteindelijk zes acts zijn uitgekozen om hun concept daadwerkelijk te realiseren; Hiigo, Julia Sabaté, Max Frimout, RHIANNIN, De Toegift en PXRPLE JAZZ.

Met Effenaar Lab en haar partners hebben zij gewerkt aan het doorontwikkelen van hun ideeën. Met als resultaat uiteenlopende toffe technologische toepassingen: van artwork dat het publiek toegang biedt tot een virtuele wereld, tot het ontdekken van de mogelijkheden van AI tijdens een liveshow. Benieuwd? Check hieronder de drie toffe projecten van acts Hiigo, De Toegift en Julia Sabaté.

hiigo Hybrid Music Vibes
Foto: Willem Wouterse | Hiigo demo DDW 2023

Over de vloer bij Hiigo met AR

Het gaat hard voor de Nederlandstalige indiepopband Hiigo. In 2021 krijgt de band een kick-start wanneer het vijftal meedoet aan Hit The North, een coachingstraject voor talentvolle Noord-Nederlandse popacts. Na afronding van het traject krijgen de acts de kans om zichzelf te presenteren tijdens het showcasefestival Eurosonic Noorderslag. In eerste instantie zou zanger en gitarist Hans van der Werf als soloartiest deelnemen, maar voor de start van het traject verandert hij van koers. "We hebben met z'n vijven als band meegedaan, en dat heeft ons uiteindelijk een show op Eurosonic opgeleverd in 2022. Daarna draaiden we ook mee met de Popronde en werden we beursband van Hedon in Zwolle." En nog altijd gaan ze lekker, want momenteel vlamt de single 'Tankstation' op de ether. 

Verdwalen in mogelijkheden

Afgelopen voorjaar springt de band zonder verwachtingen het programma Hybrid Music Vibes in, waarin ze willen onderzoeken hoe zij de diepgang in de muziek en teksten kunnen uitlichten. "Hiigo staat voor een vriendengroep en je thuis voelen bij ons. We willen mensen diepgang geven door middel van onze eigen verhalen, en hebben het idee dat dat nog wel een extra zetje kan krijgen", vertelt basgitarist Aart de Gier. De band kwam binnen met een idee om een liveoptreden met interactief artwork te creëren, met VR/AR brillen voor het publiek. Van der Werf: "Maar dat was onhaalbaar qua kosten en organisatie. Vervolgens werden we ondergedompeld in een wereld van hologrammen en metaverse vol mogelijkheden. Wat ik al snel leerde, is dat een enorm budget je in staat stelt van alles te doen, maar dat er ook passende oplossingen zijn die je houtje-touwtje kan maken voor jouw band. Het belangrijkste is om te kiezen wat past bij jou.”

Thuis als concept

Uiteindelijk kiest de band voor het ontwikkelen van een virtueel huis. "Ons centrale concept is dat samenzijn, het gevoel van thuis. We wilden een omgeving creëren waar onze fans dat ook kunnen ervaren, mee kunnen kijken hoe wij dingen doen. We willen juist authenticiteit laten zien. Daarom zoeken we in ons project naar mogelijkheden voor diepgang en verbinding met onze fans.”

Met het virtuele huis nodigt de band je uit bij hen 'thuis', waar je verschillende kamers kunt ontdekken en de heren meer van zichzelf kunnen laten zien. Middels hologrammen die zijn ontwikkeld door Dutch Rose Media, zijn de bandleden er zelf ook te vinden. Je kan de werkkamer van drummer Koen uitpluizen en daar naar muziek luisteren, je vindt bassist Aart in de keuken en toetsenist Peter pakt even zijn momentje op het toilet. Het huis is een ontdekkingstocht vol verrassingen die je vooral zelf moet ervaren. "Het wordt erg bijzonder. Hopelijk kunnen we in de toekomst nog meer bieden." Het is nog even wachten, maar omcirkel 19 april maar alvast in je agenda. Dan komt de nieuwe EP van Hiigo uit en kan jij via het artwork op de platenhoes eindelijk voet zetten in hun AR-beleving.

hiigo Hybrid Music Vibes
hiigo Hybrid Music Vibes
Effenaar Lab Hiigo
Foto: Willem Wouterse | Hiigo demo DDW 2023

Virtuele flessenpost met De Toegift

De Toegift combineert de werelden van eigentaalse poëzie en hedendaagse indiemuziek, aangevuld met invloeden uit jazz. In haar werk speelt de Zeeuwse band met thema's als tijd en nostalgie, en brengt ze in verschillende nummers een ode aan de kust. En dat valt in de smaak! Begin 2023 scoort de band hoge ogen met haar optreden op Noorderslag. In de Top 25 van het muziekplatform 3voor12 eindigt De Toegift op nummer #1, en ook OOR en Parool benoemen de band tot één van hun hoogtepunten.  
 
Gezien De Toegift's vintage feel is de deelname aan Hybrid Music Vibes een opvallend avontuur, bekent gitarist Tom Gudde. “We zijn eigenlijk een ouderwetse band, dus verkennen wat voor mogelijkheden technologie biedt met Hybrid Music Vibes is wel bijzonder. Er zaten heel veel dingen bij die ik tof vond. Ik ben ook erg benieuwd waar dit over tien jaar is. Het is allemaal nog heel experimenteel, maar het was tof om te kijken waar dit naartoe gaat."

De kracht van contact

Hoewel de vele aspecten en invalshoeken die technologie biedt inspireert, ziet hij De Toegift niet snel gebruikmaken van LED-schermen of VR/AR toepassingen, die volgens hem de intieme beleving tussen hen en het publiek verstoren. De band besluit zich daarom te richten op een aspect waarin technologie hen juist kan versterken: het contact met hun fans. “Mensen horen onze muziek, vinden het leuk en komen naar shows, maar dan komt het punt dat fans contact met je willen hebben. Onze muziek raakt mensen en we zien dat ze vaak blijven plakken om met ons te praten, maar die tijd is beperkt. Ons idee was dus om een project te starten waarin we dat oplossen.”

Hiervoor heeft De Toegift in samenwerking met Dutch Rose Media een interactie-omgeving ontwikkeld. Via 'De Gedachtenwolk', die inmiddels al is gelanceerd op hun website, kunnen fans vragen stellen, emoties of belevingen delen. Gudde hoopt dat deze omgeving gaat helpen om de relatie met fans te versterken, en dat zit juist in de kwalitatieve één-op-één interacties met fans. "Met dit project creëren we een veilige omgeving, waar we een dag of week later alle tijd kunnen nemen voor dat contact. We merken na shows dat mensen echt langer willen praten en op deze manier kan dat ook en zijn we voor iedereen bereikbaar.” De band koos voor een tekstgebaseerde interactie, omdat de romantiek die aan brieven en het geschreven woord kleeft juist past bij De Toegift. Die romantiek zet de band door met het visuele aspect; een dromerige omgeving die zich verhoudt tot lucht en zee.

De Toegift ESNS
De Toegift ESNS
De Toegift ESNS
Afbeelding: screenshot vraag 'De Gedachtenwolk'

Een ander soort sfeer

Gedurende de najaarstour van 2023 heeft de band het platform zachtjes gelanceerd. "We hebben bij de merchtafel opgeroepen om ook daar je vragen te stellen. Daarmee kon ik ook in de gaten houden hoeveel interesse er werkelijk was." Dat heeft de band inmiddels zo'n zes shows kunnen doen. Fans kunnen natuurlijk al contact opnemen door middel van DM's via social media. "Maar er is wel echt gebleken dat ze dit een leukere wijze vinden. Het zijn ook hele andere soorten berichten die we ontvangen. Op social media is het vaak platter en oppervlakkiger. Je merkt toch dat je ze meeneemt naar een wereld waar een andere sfeer hangt. Ze zien natuurlijk ook wat anderen sturen. Dit maakt het diepgaander."

Wel merkt Gudde dat je er PR-wise klaar voor moet zijn. Het vergt toch een extra stap. "Daarin moeten we elkaar wel echt aankijken om dit te gaan blijven doen. Het is een ongoing project op dat gebied." Technisch staat het, maar nu komt de uitdaging bij de bandleden. 'De Gedachtenwolk' staat al online, maar Gudde is vooral benieuwd wat het straks biedt wanneer ze even minder touren en fans dus minder zien. "Dan wil ik het eigenlijk nog eens goed lanceren."

Julia Sabaté's hybride liveset

Julia Sabaté is niet zozeer een band. Het is een project van Julia Sabaté, Ruben Sieben en Koen Hermans, waarvan Sabaté het gezicht is. Vanaf dag één maakt technologie deel uit van hoe het trio opereert, legt drummer en producer Sieben uit. “We hebben een hybride liveset, waarin veel geautomatiseerd is met sequencers en live aansturing via Ableton. Dat betekent dat ik live drum, maar verschillende effecten en sounds trigger door middel van een SPDSX- Pro en trigger-modules die ik met dual triggers aansluit op mijn gehele akoestische kit. Op die manier wordt het mogelijk om met drie mensen op het podium te staan, maar wel dat diverse geluid te produceren. Technologie maakt het mogelijk om ons op het podium te focussen op één ding; performen.”

Als muzikanten, is het trio erg toekomstgericht. Ze zien technologie als gereedschap om hun (live)act te versterken. Het tegenstrijdige daarin is dat Sabaté klassiek geschoold violist, componist en zangeres is. Misschien is dat juist de reden, vertelt ze lachend. “Als kind luisterde ik graag naar elektronische muziek en hiphop, maar dat werd niet altijd gewaardeerd thuis, dus misschien is het een soort rebellie? Ik weet wel dat wat ik nu doe heel natuurlijk en goed voelt.” 

Brug slaan tussen twee culturen

Sabaté heeft Spaanse roots en zingt dan ook in het Spaans. Dat zorgt in haar beleving voor een afstand tot de Nederlandse concertbezoekers. “Het maakt het lastiger om het verhaal over te brengen naar een Nederlands publiek, hoewel luisteraars de emotie vaak wel kunnen voelen en beleven. Ons idee is om daar visuals voor te gebruiken.” De groep heeft de handen ineen geslagen met Bureau Moeilijke Dingen om dat verder uit te werken. De eerste ideeën liepen erg uiteen, met exclusieve artefacts, die NFC-chips zouden bevatten, toegang tot een exclusief platform en ga zo maar door. Uiteindelijk is er gekozen om het gebruik van generatieve artificial intelligence te onderzoeken voor het creëren van visuals. Het idee is dat het publiek beelden kan insturen, die aan het algoritme gevoed worden, waarmee het publiek co-creator wordt van de show. Sieben legt uit dat dit niet voor de gehele show geldt: “Je kan niet een hele show foto’s laten insturen, dat wordt veel te druk en kost te veel werk. Het belangrijkste is dat wat we nu gaan doen, iets is wat we ook goed kunnen doen en onze act versterkt.” 

Reality check

De groep heeft een sterke pro-technologische houding, welke naar eigen zeggen deel is van hoe Julia Sabaté opereert en het artiestschap aanvliegt. Toch opende Hybrid Music Vibes nieuwe deuren en mogelijkheden. Sabaté: “Hoe bizar is het als je nu tien jaar terug in de tijd kijkt, hoeveel er is veranderd en hoe snel het allemaal kan gaan. Het is belangrijk om als artiest daarin bij te blijven. Hybrid Music Vibes was wel een reality check voor ons met betrekking tot de toekomst. Er kan zo veel. Je moet willen begrijpen wat er gaat komen en dat kunnen plaatsen in je vak en welke mogelijkheden het je biedt als artiest.” 

Maar zelf muziek maken is en blijft het belangrijkste, dat is onveranderd voor Sieben en Sabaté. Op het podium draait het nog steeds om de nummers goed spelen en een sterke performance afleveren. Technologie helpt daarin, en verrijkt vooral de toolkit die je als artiest hebt. “Als artiest wil je meegaan met de tijd. Dat is soms in je stijl, maar ook qua technologie. Artificial intelligence is nu bijvoorbeeld super actueel en biedt veel kansen, maar je moet wel weten wat het kan. Technologie kan veel werk uit handen nemen, zoals in onze live-set, maar als artiest heb je nog steeds de touwtjes in handen. Jij maakt de keuzes qua huisstijl, kleuren, boodschap en hoe je je performance levert. Innovaties zoals deze geven je meer mogelijkheden om jezelf te verrijken of dingen makkelijker te maken. Uiteindelijk maak je nog steeds zelf alle keuzes, maar dan moet je wel weten welke opties je allemaal hebt", concludeert Sieben. 

Dit jaar staat Julia Sabaté op Eurosonic Noorderslag. Zien? Bekijk hier haar speeldagen en -tijden.

Tijdens Eurosonic Noorderslag neemt Effenaar Lab je mee in de wereld van muziek & tech tijdens twee interessante panels. Kom je langs?

The importance of building a European music & tech ecosystem

Meer succes met immersive technologieën?

Meer informatie over Effenaar Lab en haar programma's

Contact

Dommelstraat 25611 CK Eindhoven

info@effenaar.nl+31 (0)40 311 83 12